Skip to main content

      

ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI PROGRAMI
 


Genel Bilgi
Endüstri Ürünleri Tasarımı temel tasarım eğitiminin yanı sıra ürün tasarımını ve mekanik tasarımı da kapsamaktadır. Hem görsel hem de işlevsel tasarım yönü gelişmiş öğrenci yetiştirmek, bu programın hedeflerindendir. Programın amacı tasarım temel bilgilerine sahip, malzemeyi tanıyan ve tasarımlarında uygun malzemeyi seçebilen, bilgisayarlı tasarım programlarını kullanabilen ve tasarımlarını bilgisayar ortamına aktarabilen, teknik belge oluşturabilen, üretim şirketlerinin AR-GE birimlerine yardımcı olacak tasarımcı ve uygulayıcı olarak istihdam edilecek, mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek nitelikli bireyler yetiştirmektir. Öğrenciler, İki yıllık öğrenimleri boyunca aldıkları temel tasarım, bilgisayar destekli ürün çizimi, makine tasarımı, görsel ve işlevsel ürün tasarımı, teknik resim, üretim yöntemleri ve malzeme bilgisi ile alakalı derslerle alanında ihtiyaç duyulan yetişmiş personel açığını dolduracak niteliklere sahip olacaklardır. Kendi işlerini kurarak girişimci de olabilecekleri gibi “Dikey Geçiş Sınavı” (DGS) ile fakültelere geçiş yaparak akademik kariyer çalışmalarını sürdürebileceklerdir.

Çalışma Alanları
Endüstri Ürünleri Tasarımı Programından mezun olan öğrenciler şu alanlarda çalışabilir. 
•    Özel şirketlerin araştırma ve geliştirme departmanlarında kariyer imkanları bulunmaktadır.
•    Kendi özel ofislerini kurarak diğer firmalara danışmanlık hizmetleri de verebilirler. 
•    Mobilya, otomotiv, beyaz eşya, cam ve seramik sektörlerinde çalışmaktadırlar. 
•    Takı ve aksesuar ürünleri konusunda yaratıcılıkları onları bu konularda da iş bulmalarını sağlar. 
•    Ayrıca iç mimarlık ve dekorasyon ofislerinde de görev alabilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı’ndan yeterli puanı almaları durumunda, üniversitelerin alana uygun lisans programlarına kaydolarak lisans tamamlama imkanına sahip olacaklardır. Program ilk kez 2024-2025 Eğitim öğretim yılında öğrenci kabul edip, henüz mezun vermediğinden ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda Dikey Geçiş yapılabilecek lisans programlarına ilişkin düzenlemeler tamamlanmıştır.

Çap ve Yan Dal İmkanları
Öğrenciler kendi programları hariç, tüm bölümlerin yan dal programlarına katılabilir. Ayrıca “Çok Boyutlu Modelleme ve Animasyon Programında” ÇAP yapma imkanına sahiptirler.


Programın Bulunduğu Meslek Yüksek Okulları
•    Hendek Meslek Yüksek Okulu- hmyo.subu.edu.tr

Ders Planları ve İçerikleri
Eğitim Bilgi Sistemi (EBS) üzerinden ders planları ve içeriklere ulaşabilirsiniz: ebs.bys.subu.edu.tr