1. Deneyimli Akademisyenler
Hendek Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Makine programında akademik personel olarak 1 Doç. Dr. ve 3 Dr. Öğr. Üyesi bulunmaktadır. Programdaki akademisyenlere genel olarak bakıldığında, araştırma yönü yüksek, piyasadaki sanayi kuruluşları ile sürekli iletişim halinde, firmalara tasarım ve üretim konusunda destek olan, Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında proje üreten ve akademik araştırma projelerinde bulunan, işletmede mesleki eğitim kapsamında firmalar ile iletişim halinde, laboratuvar imkanlarını en iyi şekilde kullanarak teorik ve uygulama derslerini veren akademisyenlerden oluşmaktadır.
Dönem başında yapılan oryantasyon eğitimi, ilk ders etkinliği ve dönem içerisinde birçok söyleşi, seminer ve teknik geziler ile öğrenciler alanları ve okula adaptasyonu konusunda bilgi verilmektedir. Yıl sonu sergileri öğretim elemanları tarafından düzenlenerek öğrencilerin program kapsamında yaptıkları düzenek, alet ve cihaz gibi yaratıcı fikirler sergilenmektedir.
2. İş Dünyasına Hazır Mezunlar
Makine programı mezunları, Tekniker unvanlı olarak mezun olur ve ön lisans diploması alırlar. Sanayinin nitelikli insan kaynakları ihtiyacını karşılamak maksadıyla geliştirilen +1 Eğitim Modeli kapsamında mezun olan öğrenciler sanayinin çeşitli dallarında istihdam edilmektedir. Teorik ve uygulamalı dersler alan öğrenciler staj ve işletmede mesleki eğitim dersleri ile bilgiyi beceriye dönüştürerek hem kamu hem de özel sektörde geniş iş imkanına sahip olmaktadır. Ayrıca, dikey geçiş sınavı ile geçiş yapılabilecek ilgili lisans bölümleri kazanılarak lisans mezunu olabilmektedir.
3. Sosyal ve Kültürel Ortam
Sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden topluma değer katan çalışmalar gerçekleştirmek, tüm paydaşları ile birlikte bütün süreç ve faaliyetlerinin topluma faydalı olmasına özen göstermek, paydaşlarını sosyal sorumluluk faaliyetlerine özendirmek ve gerçekleştirdiği faaliyetlerinde çevre ile ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde hareket edilmektedir.
Öğrencilere ders çalışma alanları, kantin ve Meslek Yüksekokulu bahçesinde ücretsiz internet sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra öğrenci kulüpleri için gerekli malzemeler ve çalışma salonları bulunmaktadır. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından öğrencilere birçok kitap, makale, tez ve patent çalışmaları gibi birçok yayınlara erişim sağlanabilmektedir.
4. TYÇ ve Akreditasyon
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ); Türkiye'deki eğitim ve öğretim programlarının ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamak için oluşturulmuş bir sistemdir. TYÇ, yeterliliklerin seviyelerini belirler, öğrenme kazanımlarını tanımlar ve eğitim kurumlarının kalite güvencesini artırır. Ayrıca, hayat boyu öğrenme, kredi transfer sistemleri ve yeterliliklerin karşılıklı tanınmasını destekler.
Akreditasyon; MÜDEK, SPORAK ve TUADER; eğitimde yüksek standartları teşvik eden bağımsız kuruluşlardır. Bu kuruluşlar, değerlendirme süreçleri, akreditasyon kriterleri ve sürekli iyileştirme çalışmalarıyla eğitim kurumlarının gelişimine katkıda bulunmaktadırlar.
TYÇ ve Akreditasyonun Mezunlarımıza Avantajları:
-Uluslararası Tanınırlık
-Yüksek Eğitim Kalitesi
-Kariyer Olanakları
-Yüksek Standartlar
-Güvenilirlik
İş dünyasına nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla ülkemizde ilk defa uygulanan +1 Eğitim Modelini geliştirdik.
Bu modelle öğrencilerimiz işletmelerde bir dönem tam zamanlı çalışarak uygulamalı eğitim alıyorlar ve önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitimlerinin son bir dönemini işletmelerde tam zamanlı çalışarak öğrenciyken iş dünyası deneyimi kazanıyorlar. Böylelikle iş tecrübesine sahip olarak mezun oluyorlar. Biz o yüzden onlara “+1 mezunu” diyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 50.000’den fazla +1 mezunu iş dünyasında yerini aldı.
+1 Eğitim modelinin çok boyutlu kazanımları arasında; akademisyenlere iş dünyası ile ortak AR-GE ve güncel teknoloji takibi, üniversitelere programlarda koordinasyon, iş dünyasının ihtiyacına uygunluk ve güncel müfredat, güncel teknoloji takibi ve firma altyapısının kullanımı, iş dünyasına nitelikli insan, üniversite iş birliği, +1 mezunlarına da iş tecrübesi ve kolay iş bulma imkanı yer almaktadır.
2011- 2021 yılları arasında yapılan öğrenci, akademisyen ve işveren anketleri üzerinden modelin 10 yıllık memnuniyet ortalamasına bakıldığında öğrencilere %94, akademisyenler %89 ve işverenlere de %89 oranında yüksek memnuniyet sağladığı görülmüştür.
Öncelikle, bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Makine Teknikeri Önlisans Diploması almaya hak kazanmaktadırlar. Makine Programı mezunları kamu kurumlarında, özel işyerlerinde, sivil toplum kuruluşlarında veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi işyerlerini açıp çalışabilmektedirler. Makine programından mezun olan öğrenciler; Her türlü makinenin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının bilgisayar destekli tasarım ile tasarlanması ve üretimi (CAD-CAM), planlama, Ürün-Geliştirme, Araştırma-Geliştirme, kaynak alanında, bakım ve onarımın yapılması, ölçme ve kalite kontrolün sağlanması, hidrolik ve pnömatik sistemlerle ilgili bilgilere sahip olması, malzeme tanıma ve muayenesi ile ilgili konularda bilgi ve beceri kazandırılması, makine imalat teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak şekilde yetiştirilmektedir. Ayrıca öğrenciler, teorik bilgilerin yanında +1 Eğitim Modeli ile bir dönem işletmelerde tam zamanlı çalışarak uygulama etkinlikleri ve projeler hazırlayarak alana yönelik iş deneyimi elde etmek fırsatı yakalamaktadır.
-Kariyer Planlama ve Profesyonel Gelişim
-Kişilik Envanteri
-İş ve Staj Olanakları
-Kariyer Rehberliği
-Pratik Beceri Atölyeleri ve Seminerler
-CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri
-Ağ Kurma (Networking) Etkinlikleri
-Kariyer Fuarları, Kariyer Zirveleri ve Sektör Buluşmaları
-Oryantasyon Eğitimleri
Kariyer merkezimiz, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası iş bulma sürecinde daha donanımlı ve rekabetçi olmalarına katkıda bulunarak, kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.
Ayrıntılı bilgi için Kariyer Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.
ÇAP Yapılabilecek Bölüm ve Programlar
Endüstriyel Kalıpçılık -Gemi İnşaatı - İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi -Mekatronik
(En az 2.75 ortalamayı yakalayan öğrenciler başvuru yapabilir.)
Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri
İmalat Mühendisliği Makine Mühendisliği Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Mekatronik Mühendisliği Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Otomotiv Mühendisliği Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Uçak Bakım ve Onarım Uçak Gövde ve Motor Bakımı Uçak Mühendisliği-